Over YVONNE SERRUYS "BEELDHOUWER VAN DE NIEUWE VROUW"

09 sep
# 5419

YVONNE SERRUYS "BEELDHOUWER VAN DE NIEUWE VROUW"

Start Cultuurjaar Davidsfonds Menen 2023-2024 

Stadsmuseum / cc De Steiger

zaterdag 9 september 2023 om 14:30 uur

Start Cultuurjaar Davidsfonds Menen 2023-2024

Graag nodigen wij u uit op deze unieke tentoonstelling gewijd aan Yvonne Serruys, een van Menens beroemdste dochters uit de kunstwereld van vorige eeuw.  Yvonne Serruys werd in 1873 te Menen geboren in een kunstminnend burgergezin woonachtig in de Ieperstraat. Haar ouders, opmerkzaam voor het feit dat hun oudste dochter artistieke ambities koesterde, zorgden ervoor dat zij een gedegen intellectuele, muzikale en artistieke scholing kreeg.  Dit bracht haar in contact met de luminist Emile Claus, waar ze onder meer kennis maakte met Jenny Montigny en Anna Deweert, kunstschilders die later naam zouden maken in de Latemse kunstschool.  

Rond 1905 verliet Yvonne Serruys meer en meer de schilderkunst, gefascineerd als ze was door de beeldhouwkunst waarin ze als statuaire haar eerste stappen zette in het Brusselse atelier van Godefroid Devreese.  In haar memoires zou ze later nuanceren hoe schilder- en beeldhouwkunst zich tot elkaar verhouden : ‘wat de schilder ziet is het licht op de dingen, de beeldhouwer daarentegen ziet de dingen in het licht.’   

Nog in 1905 houdt ze haar eerste solotentoonstelling in de galerij Barbazanges te Parijs. Ze exposeert er vooral schilderijen maar ook al enkele beeldhouwwerken.

Op 18 april 1909 huwt ze op 36-jarige leeftijd met de Franse schrijver Pierre Mille. De plechtigheid wordt voltrokken in de Sint-Franciscuskerk van Menen waar haar ouders nog woonachtig waren. Door haar huwelijk met Pierre Mille komt ze in de Parijse literaire salons terecht waar ze omwille van haar grote culturele bagage samen met haar echtgenoot een graag geziene gaste is.  Zelf ontvangt ze in haar woning aan de Quai de Bourbon (Ile Saint-Louis, Parijs) hoge gasten uit de kunst- en politieke wereld.  Het levert haar een uitgebreid  netwerk op die vele deuren voor haar kunst opent en haar naam als beeldend kunstenaar een hoge vlucht laat nemen.

yvonne3 1 yvonne 4

Een jaar voor haar dood in 1953 schenkt ze bij testament haar legaat aan haar geboortestad Menen.  Nu zeventig jaar later brengt Menen haar dochter groot eerbetoon met een tentoonstelling die nooit eerder zoveel van haar werken samenbracht en de uitgave van een kunstboek onder redactie van Marjan Sterckx (Universiteit Gent).  Ook een thematische stadswandeling rond Yvonne Serruys werd aan de hand van infoborden in het leven geroepen.

Deskundige duiding en toelichting bij het bezoek aan de tentoonstelling wordt verzorgd door kunstkenner en historicus Jan Yperman, die sinds zijn aanstelling als cultuurfunctionaris van de stad Menen in de jaren 80, en in de voetsporen van mevrouw Nicole Vanraes-Van Camp en toenmalig schepen van cultuur Antoon Vandendriessche mee ijverde om het legaat Serruys de erkenning en met het Schippershof de plek te geven die het verdiende.  

YVONNE SERRUYS BEELDHOUWER VAN DE NIEUWE VROUW, is een boeiende tentoonstelling  die mee door haar doordachte museale opstelling verrast. Kortom een tentoonstelling die iedere Menenaar die zichzelf respecteert moet hebben gezien.

Praktisch : 

Zaterdag 9 september, samenkomst en start om 14u30 aan het Stadsmuseum (Schippershof).

Na de rondleiding wordt in de boven-hal van cc De Steiger de bijeenkomst afgesloten met een drankje en een hapje.

  • 14u30: samenkomst aan Stadsmuseum  Gids Jan Yperman 
  • 14u30 tot 15u45: rondgang door de tentoonstelling
  • 16u00 tot 16u15: wandeling naar cc de Steiger
  • 16u15tot 17u30: rondgang tentoonstelling cc De Steiger
  • 17u30 tot 20u: gezellig samenzijn hapje/drankje

download-6155763_1280

Prijzen

Inschrijven :  deelnemen is gratis maar inschrijven vóór 6 september is omwille van organisatorisch redenen noodzakelijk.

Contactadres en info: Rik Lust

rik.lust@outlook.be   0473/812276

Labels: