Over Daguitstap

02 jun

Daguitstap

Bang voor een saai weekend? Geen nood we gaan op leuke daguitstap.

zondag 2 juni 2024 om 08:00 uur

We reizen met de bus naar Waals Brabant voor een bezoek aan de abdijruïnes van Villers-la-Ville en in de namiddag naar Vlaams Brabant voor het museum van Midden Afrika in Tervuren.

Abdij van Villers-la-Ville

villers

Villers-la-Ville ligt op het kruispunt tussen de provincies Waals-Brabant, Namen en Henegouwen. De ruïnes van de cisterciënzerabdij vormen één van de grootste archeologische sites ln België. Het abdijcomplex omvat 50 OOO m2 overgebleven bovengrondse muren en 5OOO m2 romaanse en gotísche gewelven. De Brabantse abdij werd gebouwd volgens het plan van de meeste cisterciënzerabdijen. ln de 12de  eeuw groeide er een grote herbronningsbeweging in het kloosterleven, onder impuls van de abdij van Citeau (Bourgondië) gesticht door Bernardus van Clairvaux  (+ 1153). De monniken moesten de Regel van de Heilige Benedictus (6de  eeuw) strikt naleven .

ln 1146 kwam een abt met 12 monniken en 5 medebroeders naar Villers om er een nieuwe abdij te stichten aan de rand van het hertogdom Brabant en het graafschap Namen.De abdij groeide in de 13de eeuw al snel uit tot een uitgestrekt complex. ln de 16de eeuw werd het klooster door de geuzen verwoest . ln 1587 besloot men om een versterkte muur rond de abdij te bouwen. ln 1796 werd de abdij door het Frans revolutionair bewind gesloten en verkocht als "zwart goed" (*) aan een handelaar in bouwmaterialen. Zo geraakten de gebouwen in verval. Onder invloed van de romantiek groeide de belangstelling voor de site in de 19de eeuw. 

(*) verbeurd verklaard en openbaar verkocht kerkelijk bezit.

Afrika Museum

afrika

Het verhaal van het Afrika Museum begint bij de wereldtentoonstelling van 1897 in Brussel.

Op aansturen van Leopold II werd het koloniale luik van de tentoonstelling ondergebracht in het Afrikapaleis in Tervuren. Onder meer opgezette dieren, bodemstalen, etnografische en artistieke voorwerpen uit Congo werden er ondergebracht en in het park een Afrikaans dorp.

Na 5 jaar renovatie opende het Afrika Museum op 08/12/2018 opnieuw de deuren.

De grootste uitdaging van het renovatieproject bestond erin een beeld te schetsen van het hedendaagse, gedekoloniseerde Afrika. Het KMMA is een wereldcentrum voor onderzoek en de verspreiding van kennis inzake het verleden en heden van samenlevingen en milieus in Afrika met de nadruk op Midden-Afrika.

De kernopdracht is het verwerven en beheren van collecties en het verrichten van wetenschappelijk onderzoek.

Vandaag kan je op verschillende plaatsen hedendaagse Afrikaanse kunstenaars zien die hun visie vertolken op het vernieuwde museum en het Belgisch koloniaal verleden.

Ook de actualiteit, duurzame ontwikkeling en biodiversiteit komen aan bod.

 download-6155763_1280

Prijzen

Praktisch

Zondag 2 juni om 08u00 op de parking van CC De Steiger:

  • 10u00 geleid bezoek abdijruïnes Villers-la-Ville.
  • 12u00 Lunch in de Bistro de l’Abbaye (Stoofkarbonaden met frietjes en salade of Vegetarische burger) +1 drank naar keuze (1/4 water, 1 glas wijn, 1 soft drink of 1 bier).
  • 15u00 geleid bezoek Afrika Museum in Tervuren.

Inschrijving  is pas definitief na betaling van 85 €  pp op rekening BE48 4659 2283 8127 DF Menen met vermelding van naam, GSM nr, aantal personen en menu keuze.

Houders van een museumpas betalen 75 € mits voorleggen van de museumpas aan de inkombalie in Tervuren.

Uiterste datum voor inschrijving is 17 mei. Inbegrepen: autocar, inkom en gidsen musea, lunch met 1 drank. Het minimum aantal inschrijvingen om de dagtrip te kunnen  laten doorgaan is 30 personen.

Tel: Luc Lernout 0472 533331 Alex Pequeur 494 996074