Over “Kleur” de middeleeuwen zijn niet zwart-wit

20 apr

“Kleur” de middeleeuwen zijn niet zwart-wit

Bezoek aan Yper Museum en de tijdelijke tentoonstelling KLEUR.

zaterdag 20 april 2024 om 14:30 uur

De middeleeuwen waren helemaal niet zo zwart-wit zoals onze vaderlandse geschiedenis afgeschilderd werd in onze schoolboeken van tientallen jaren terug. Ook in de populaire cultuur (films, boeken en games) lijken de middeleeuwen vaak een donkere periode. Er is continue oorlog, hoge sterftegraad en het regent precies altijd. Maar benevens een tijd van geweld en epidemieën is het ook een tijd van vrolijke narren, vrije geesten en vunzige kluchten. 

In de Vlaamse steden bloeit tussen de 12de en 15de eeuw een rijke stadscultuur op en met de tentoonstelling ‘KLEUR: De middeleeuwen zijn niet zwart-wit' wil het Yper Museum een andere kant van deze periode laten zien.

We schuiven met andere woorden de kleurrijke middeleeuwen naar voren. Dit kan je letterlijk nemen: de polychromie van de beelden, verluchte miniaturen, de glasramen en paneelschilderijen spreken voor zich. Maar ook figuurlijk was het een kleurrijke periode. Er was veel humor en meer diversiteit dan je zou vermoeden, op meerdere vlakken.

Door goed uitgekozen verhalen en illustraties willen we het beeld van deze boeiende periode bijstellen. Kleurrijk, vrolijk en met een humoristische knipoog.

Laat je met ons onderdompelen in de leefwereld van toen.

download-6155763_1280

Prijzen

Zaterdag 20 april om 14u30 bezoek Yper Museum Grote Markt Ieper

    • Afspraak om 14u15 voor het Yper Museum of om 13u15 aan parking OC Waalvest voor carpooling.
    • Ben je in het bezit van een museumpas dan kan je deze tentoonstelling gratis bezoeken.
    • De leden zonder museumpas betalen ter plaatse 8.5€ inkom en eventueel 2€ voor de audiogids.