Over Rond de Abdij van Westvleteren

07 mei
Vleteren - In de vrede

Rond de Abdij van Westvleteren

Een leuke variëteit aan landschappen en diverse bossen.

zondag 7 mei 2023 om 14:30 uur

Wijziging startplaats wandeling 7 mei


Wij hebben tweemaal de wandeling voorbereid. Eerste keer midden in de week: weinig problemen. Tweede keer zondag laatst: de parking aan de abdij stond praktisch vol, en in de meimaand nog extra volk naar de Lourdesgrot.

Daarom starten we om 14u30 op de parking Sixtusbossen voorbij het Domein De Lovie - hoek Canadaweg Poperinge met de Leeuwerikstraat Vleteren.


Hoe bereiken: via A19 naar Ieper op het einde linksaf op de expresweg  N38 naar Poperinge
Op het einde rechtsaf de ringbaan R33 in Poperinge
Aan het derde rondpunt rechtsaf richting Krombeke
Op 200 m voorbij de ingang van het domein De Lovie ligt aan de linkerzijde de parking.
Menen naar parking  37 km.

Doe goede wandelschoenen aan, 90% van de wandeling  gaat langs goede bospaden met soms een drassige plek.

Lengte wandeling : ongeveer 5 km met enkele stopmomenten voor wat uitleg

Graag uw deelname verwittigen via gsm nr Dirk. 0474 579 632 of 056 51 76 14

Dank

Onze wandeling - 7km - start om 14.30u aan de parking van de café De Vrede aan de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren - Donkerstraat 13 Vleteren.

Dit uitgesproken landbouwgebied maakt van oudsher deel uit van de hoppestreek rond Poperinge. Het landschap is licht glooiend en de wandelroute maakt gebruik van kerkwegels, graspaden en landelijke wegen. Het parcours gaat door een lappendeken van bossen, hoppevelden, akkers en weiden.

Het Britse Dozinghem Military Cemetry herinnert aan de Eerste Wereldoorlog. Deze begraafplaats lag tijdens de eerste wereldoorlog buiten het front dat door Commonwealthtroepen werd gehouden. In juli 1917, in voorbereiding op het komende geallieerde offensief, werden op drie plaatsen "Casualty Clearing Stations" (Militaire medische post) opgericht met de namen Mendinghem, Dozinghem en Bandaghem. De 4th, 47th en 61st Casualty Clearing Stations kregen een post bij Dozinghem (genaamd naar "to dose" of het toedienen van medicijnen of pijnstillers in kleine, precies afgemeten hoeveelheden) en de begraafplaats werd door deze gebruikt tot in het voorjaar 1918.
Er liggen nu 3174 Commonwealthdoden van de eerste wereldoorlog en 65 Duitse graven. Er liggen ook 73 slachtoffers van tijdens de geallieerde terugtrekking naar Duinkerke in mei 1940. 

We doorkruisen het domein De Lovie en bezoeken in het kasteel kort een tijdelijke tentoonstelling.

Langs het Canadabos wandelen we terug naar ons startpunt café De Vrede en kunnen afsluiten met een lekkere trapist van Westvleteren.

wandeling Dozinghem velden

Prijzen

Activiteit van Davidsfonds Menen.

Meer info bij Dirk De Grendel  0474 579 632 of 056 51 76 14

Labels: