Over Willy Spillebeen 90

20 jan
Menen - CC De Steiger (Studio)

Willy Spillebeen 90

Toast Literair: Voorstelling nieuwe dichtbundel “Pigment van een bestaan”

vrijdag 20 januari 2023 om 19:00 uur

Naar aanleiding van zijn 90-ste verjaardag (30 december) wordt op 20 januari dichter/schrijver Willy Spillebeen uitgebreid gevierd met de uitgave van een nieuwe bundel,  getiteld “Pigment van een bestaan”

De viering wordt mede in aanloop naar de poëzieweek (26 januari t.e.m. 1 februari) georganiseerd door Bibliotheek Menen en dit in nauwe samenwerking met Davidsfonds Menen (dit in het kader van Toast Literair) en de Vereniging van West-Vlaamse Schrijvers (VWS).

De avond wordt ingeleid door Schepen van Cultuur Griet Vanryckegem waarna recensent Jooris Van Hulle de nieuwe bundel zal toelichten. 

Daarna draagt Willy voor uit zijn nieuwste werk.  Gastdichters zijn voor deze gelegenheid ook nog Yerna Van den Driessche en Paul Demets.

Een en ander wordt ingeleid door Jeroen Spillebeen en muzikaal opgeluisterd door  Micheline Delaere.

Voor Davidsfonds Menen spreekt voorzitter Jean-Pierre Rosseel een dankwoord ten aanzien van Willy uit voor zijn levenslang trouw lidmaatschap aan de afdeling.  Willy Spillebeen was trouwens met niet minder dan 16 romans voor volwassenen en jeugd, vier vertalingen en vier bloemlezingen een van de productiefste auteurs bij de uitgeverij Davidsfonds Leuven. Zijn eerste publicatie bij deze uitgeverij dateert van 1970, zijn laatste van 2009.

“Pigment van een bestaan” wordt uitgegeven door Uitgeverij P.

Biografie Willy Spillebeen (dankbaar overgenomen uit Jaarwerk MMXVI van de VWS) 

Willy Spillebeen werd op 30 december 1932 geboren in Westrozebeke, maar woont sinds 1958 in Menen, waar hij van 1956 tot 1988 leraar Nederlands en Frans was aan het vrij technisch instituut.

Spillebeen is zowel ereburger van de stad Menen als van de gemeente Staden.  Zijn gedichten, verhalen, romans, jeugdboeken en kritisch proza werden meermaals bekroond.

Willy Spillebeen debuteerde in 1959 met de dichtbundel De Spiraal. Centraal thema in de poëzie , waaruit in 2002 een selectieve bloemlezing verscheen onder de titel De geschiedenis van een steenbok, is de zoektocht naar het eigen ik, de aarde en de dood.  Zijn recentste bundels zijn Blues om wat blijft (2011) en Onbereikbaar (2015). In 2019 verscheen ook nog  Microkosmos.

Zijn proza evolueerde van de uitgesproken ikgerichte zelfondervraging (o.m. in de roman Steen des aanstoots, 1970) naar een bredere maatschappelijke stellingname, met als terugkerend motief de oorlog (o.m. De vossejacht, 1977).  In Aenaes of de levensreis van een man (1982) duikt Spillebeen in het mythische verleden. Nadien volgen Latijns-Amerikaanse romans (o.m. Cortès of de val, 1987) en historische romans (Busbeke of de thuiskomst, 2000 en Rubroeks reizen, 2009).  In zijn recentste roman De zomersneeuw der kinderjaren (2012) roept hij zijn kindertijd op vanaf zijn geboorte tot zijn twaalfde levensjaar. 

Zijn thema’s spreken ook adolescenten aan.  Jeugdromans als De hel bestaat (1984), Een pluisje van de zee (1989) en Serge/Samuel(2006) vonden vlot hun weg naar de jongeren en de schoolleeslijsten.  Als essayist en criticus richt hij zich vooral op poëzie.  Verder vertaalde hij werk van o.m. Pablo Neruda en Frederico García Lorca en stelde hij tal van bloemlezingen samen.

In 2016 ontvangt Willy Spillebeen de VWS-prijs als erkenning voor zijn volledig literair oeuvre. 

willy vws

Scherm­afbeelding 2022-12-28 om 09.55.16

In samenwerking met Bibliotheek Menen en de Vereniging van West-Vlaamse Schrijvers (VWS).

 

Prijzen

Contactadres  rik.lust@skynet.be

Inschrijven: gratis via bibliotheek@menen.be  of 056 51 58 70 of aan de balie van Bibliotheek Menen