Over We zijn met te veel

13 dec
Menen - CC De Steiger (Studio)

We zijn met te veel

Een pleidooi voor een herbergzame wereld.

Lezing door Fons Jena

dinsdag 13 december 2022 om 20:00 uur

Wat is overbevolking? Is de wereld wel overbevolkt? Is overconsumptie niet het probleem? Wat met onze pensioenen? En wat kunnen wij eraan doen?

Door het ontbreken van een krtisch debat rond het onderwerp van overbevolking doen heel wat misverstanden de ronde. Spijtig, want het onderwerp zal alleen maar relevanter en belangrijker worden. De verharding en drukte nemen alsmaar toe en we zitten met onder anderen een stikstofprobleem, droogteprobleem, waterprobleem en een biodiversiteitsprobleem. De belangrijkste oorzaak van deze ontwikkelingen, de bevolkingsgroei, komt opmerkelijk genoeg maar weinig aan bod in het debat rond natuurbehoud en duurzaamheid in Vlaanderen

Deze lezing schept klaarheid rond het gevoelige onderwerp en stelt een plan voor om het debat op gang te brengen. Met een wetenschappelijke en filosofische benadering worden de vele misverstanden ontkracht en wordt er een beeld geschetst van hoe een minder drukke wereld er uit kan zien. Er is nood aan een duurzaam en menswaardig bevolkingsbeleid, naast vele andere maatregelen zoals verstandiger consumeren en duurzamer produceren. Want een duurzame wereld met veel meer natuurruimte en een hogere levenskwaliteit voor iedereen is zeker mogelijk, tenminste als we het onderwerp een kans geven.

---------------------------------------------

Fons Jena, geboren te Leuven in 1989 en woonachtig te Overijse, is van opleiding industrieel ingenieur en werkt sinds 2018 als milieuambtenaar in een Vlaams-Brabantse gemeente (hij gebruikt liever de term ‘gemeentelijke overbevolkingsmanager’).

In 2021 richtte hij de vereniging MinderMensen vzw op met als doel het thema van overbevolking op de sociale en politieke agenda te zetten in Vlaanderen. Naast overbevolking heeft hij een sterke interesse in ecologie en filosofie (als hij kon teruggaan in de tijd zou hij waarschijnlijk wijsbegeerte gestudeerd hebben).

Hij is ook medeoprichter van eurASP, de Europese koepelorganisatie van overbevolkingsorganisaties, en in 2021 kwam zijn boek ‘We zijn met te veel’ uit, het eerste boek in België over het onderwerp.

auteur-klein

Samenwerking met Natuurpunt De Leiemeersen LRM: website Natuurpunt De Leiemeersen LRM

Prijzen

Studio CC De Steiger Menen

Inkom: 5 €

Gratis voor Leden van Natuurpunt en Davidsfonds op vertoon van hun lidkaaart.

info: Rik Libbrecht 0473 984674